A mai népszerű étrend-kiegészítők közül sok olyan növényből származik, amelyeket az ókortól kezdve gyógyszeresen használtak.

Az egyik ilyen növény a Tribulus terrestris , amelynek állítólag számos egészségügyi előnye van, beleértve a csökkent vércukor- és koleszterinszintet, a megváltozott hormonszintet, a megnövekedett szexuális funkciókat és libidót.

Ez a cikk mindent elárul, amit tudnia kell erről a növényről, annak egészségügyi hatásairól és arról, hogy fontolóra kell-e venni étrend-kiegészítőként történő fogyasztását.

Mi az a Tribulus Terrestris?

A Tribulus terrestris egy kis leveles növény. Sok helyen növekszik, beleértve Európa, Ázsia, Afrika és a Közel-Kelet egyes részeit

A növény gyökerét és gyümölcsét mind a hagyományos kínai orvoslás, mind az indiai ájurvéda gyógyászatban használják

Hagyományosan az emberek ezt a növényt különféle lehetséges hatásokhoz használták, többek között a libidó fokozására, a húgyutak egészségének megőrzésére és a duzzanat csökkentésére

Ma a Tribulus terrestris- t széles körben használják általános egészségügyi kiegészítőként, valamint olyan kiegészítőkben, amelyek állítólag növelik a tesztoszteronszintet

Összefoglaló:

A Tribulus terrestris egy olyan növény, amelyet sok éven át különféle potenciális egészségügyi előnyökhöz használtak. Népszerű általános egészségügyi kiegészítőként és a tesztoszteron emlékeztető kiegészítők összetevőjeként .

Hatással lehet a szív egészségére és a vércukorszintre

Bár az emberek gyakran veszik a Tribulus terrestris- t a szexuális funkciókra és a tesztoszteronra gyakorolt ​​lehetséges hatásai miatt, más fontos hatásokat is tanulmányoztak.

Egy tanulmány megvizsgálta napi 1000 mg Tribulus terrestris bevételének hatásait , 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőnél.

Három hónap elteltével a kiegészítést szedő nőknél alacsonyabb volt a vércukor- és koleszterinszint, mint a placebót szedőknél

Bár ezek a megállapítások ígéretesnek tűnnek, további kutatásokra van szükség, mielőtt ezt a növényt ajánlani lehet ezeknek az egészségügyi előnyöknek.

Összegzés:

Az előzetes bizonyítékok azt mutatják, hogy a Tribulus terrestris javíthatja a vércukorszint-szabályozást és a koleszterint cukorbetegeknél. Az embereken végzett kutatások azonban korlátozottak.

A Tribulus Terrestris fokozhatja a libidót

Annak ellenére, hogy ez a kiegészítés nem növelheti a tesztoszteront, fokozhatja a libidót .

Egyes kutatók azt találták, hogy amikor a csökkent nemi vágyakozású férfiak két hónapon keresztül napi 750–1 500 mg Tribulus terrestris-t fogyasztottak, szexuális vágyuk 79% -kal nőtt

Ezenkívül a nagyon alacsony libidóval rendelkező nők 67% -a fokozott szexuális vágyat tapasztalt, miután 90 napig 500–1 500 mg-os étrend-kiegészítőket szedett

Más tanulmányok arról is beszámoltak, hogy a gyógynövényt tartalmazó étrend-kiegészítők fokozták a szexuális vágyat, az izgatottságot és az elégedettséget alacsony libidóval rendelkező nőknél

Bár úgy tűnik, hogy a Tribulus terrestris javíthatja a nők és férfiak libidóját, további kutatásokra van szükség a kiegészítés szexuális hatásainak mértékének tisztázására.

Összefoglaló:

A kutatások kimutatták, hogy a Tribulus terrestris lehet javítani libidó férfiak és nők csökkent szexuális meghajtók. A gyógynövényre, mint a merevedési zavar kezelésére vonatkozó vizsgálatok vegyes eredményeket mutattak, a magasabb dózisok előnyösebbnek tűntek.

Egyéb lehetséges hatások

A már tárgyalt lehetséges egészségügyi hatások mellett a Tribulus terrestris számos más hatással is járhat a szervezetben:

  • Folyadékegyensúly
  • Immunrendszer
  • Az agy
  • Gyulladás
    Fájdalomcsillapítás

Sokkal több kutatásra van szükség, mind állatokon, mind embereken, annak kiderítésére, hogy a Tribulus terrestris rendelkezik-e ilyen hatásokkal.

Adagolás,
A kutatók sokféle dózist alkalmaztak a Tribulus terrestris hatásainak felmérésére .

A vércukorszint-csökkentő hatását vizsgáló tanulmányok napi 1000 mg-ot használtak fel, míg a libidó fokozását vizsgáló kutatások napi 250–1500 mg-os dózisokat használtak

Más vizsgálatok a testsúlyhoz viszonyított dózisokat írtak elő. Például számos tanulmányban 4,5–9 mg / kg (10–20 mg / kg) testtömeg dózist alkalmaztak.

Szaponinok a Tribulus Terrestris-ben
A szaponinok a Tribulus terrestris kémiai vegyületei , és úgy gondolják, hogy felelősek az egészségügyi előnyökért.

Sok kiegészítés felsorolja az adagot a szaponinok százalékával együtt, amely az ezekből a vegyületekből álló kiegészítés mennyiségére utal.

Gyakran előfordul, hogy a Tribulus terrestris kiegészítők 45–60% szaponinokat tartalmaznak. Fontos, hogy a szaponinok magasabb százaléka azt jelenti, hogy alacsonyabb dózist kell alkalmazni, mivel a kiegészítés koncentráltabb.