Története

A C-vitamin hiányakor kialakuló betegség, a skorbut, az egyik legrégebben ismert hiánybetegség, amit már a 16. század elején feljegyeztek. Ez a betegség nagy pusztításokat okozott háborúk és éhínségek idején, illetve a hajósnépeknél. Egyes hajósnépek felismerték, hogy a gyümölcsöt is tartalmazó étrend a hosszú hajóutakon segít a skorbut megelőzésében. Csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a skorbut valóban hiánybetegség. 1920-ban C-vitaminnak nevezték el azt a tápanyagkomponenst, amelynek hiánya a skorbutot okozza.

1937-ben Norman Haworth kémiai Nobel-díjat kapott az aszkorbinsav szerkezetének meghatározásáért (megosztva Paul Karrerrel, aki a vitaminokat kutatta), és ugyanebben az évben az orvosi Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert kapta, aki a C-vitamin biológiai hatásait tanulmányozta. Az 1920-as években, mikor felfedezték, néhányan még hexuronsavnak nevezték

A C-vitaminban gazdag ételek, például a narancs, a kivi és a paprika étrendje nemcsak az immunrendszert segíti.

Adjon színes citrusféléket étrendjéhez, hogy növelje a C-vitamin bevitelét.

A C-vitamin (más néven L- aszkorbinsav ) az egyik legtöbbet használt vitamin. A tápanyag immunerősítő képessége miatt különleges felhangot kap. Ezt az antioxidánst természetesen nem a szervezet állítja elő, ezért elengedhetetlen, hogy C-vitaminban gazdag ételektől nyerjük . A C-vitamin számos ételben megtalálható, beleértve a piros és zöld paprikát, a citrusféléket, a kivit , a brokkolit , a paradicsomot és a kelbimbót .Olvassa el, hogy megismerje a C-vitamin hét fő egészségügyi előnyét.

1. A C-vitamin stimulálja a kollagén szintézist

A megfelelő C-vitamin szint elengedhetetlen a kollagén termeléséhez A kollagén a legelterjedtebb fehérje a szervezetben, és kritikus szerepet játszik a kötőszövetekben, például a szerveinkben és természetesen a hajunkban, a bőrünkben és a körmeinkben. A klinikai, kozmetikai és vizsgálati bőrgyógyászatban 2015 szeptemberében megjelent tanulmány megállapította, hogy a C-vitamin helyileg történő alkalmazása a bőrön fokozott kollagéntermelést és fiatalabb megjelenésű bőrt eredményezett. Az Oregoni Állami Egyetem szerint a fokozott kollagénszintézis azt is jelenti, hogy a C-vitamin segíti a sebek gyógyulását.

2. A C-vitamin vassal kombinálva jobb felszívódást eredményez

A C-vitamin további hatása, hogy kölcsönhatásba lép a szervezetben található más vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például a vasal. A vas támogatja megfelelő növekedést és fejlődést

3. Szerepet játszik az agy fokozott működésében

A C-vitamin szerepet játszik a neurotranszmitter szintézisében és a kognitív funkciókban is. A neurotranszmitterek fontosak az üzenetek elküldéséhez az agyból a test többi részére . És több C-vitamin társulhat fokozott agyműködéssel.

4. Antioxidáns tulajdonságai segítenek megvédeni a krónikus betegségektől

A C-vitamin számos előnye az antioxidáns tulajdonságokra vezethető vissza. Az antioxidánsok a szabad gyökök semlegesítésére szolgálnak, amelyek a testben termelődő illékony és káros anyagok, amelyek károsítják a sejteket és a szöveteket megvédhetnek olyan súlyos egészségi állapotok kialakulásától, mint a rák vagy a szívbetegségek . Azonban további vizsgálatokra van szükség, különösen azokra, amelyekben emberi résztvevők vesznek részt, annak bemutatására, hogy a C-vitamin képes-e megelőzni a rákot vagy a szív- és érrendszeri betegségeket .

5. A C-vitamin erősíti az immunrendszert

Talán a C-vitamin legismertebb előnye az immunrendszerre gyakorolt ​​pozitív hatás . A tápanyagok 2017 novemberében megjelent felülvizsgálatában kiderült, hogy a C-vitamin támogatja az immunrendszert az oxidatív stressz elleni védelem, a mikrobiális elpusztítás elősegítése és a szövetkárosodás lehetőségének csökkentése révén. Kimutatták, hogy ennek a vitaminnak a hiánya növeli a fertőzések arányát.

6. A C-vitamin megerősítheti a rákkezelést

C-vitaminban gazdag gyümölcsökkel és zöldségekkel töltött étrend fogyasztása látszólag csökkenti bizonyos típusú rák kockázatát , de a kutatás nem világos arról, hogy ez közvetlenül kapcsolódik-e a C-vitamin tartalmához, vagy a egészséges étrenddel általánosságban.. Összességében a C-vitamin rákmegelőzésben betöltött szerepével kapcsolatos kutatás nem meggyőző. De úgy tűnik, hogy a C-vitamin hatékonyabbá teheti a sugárkezelést és a kemoterápiát, ha intravénásan alkalmazzák extra nagy .A rákellenes kutatásban közzétett, 2019. februári tanulmány szerint a C-vitamin nagy dózisai rákellenes gyógyszerekkel kombinálva segítettek az emlőráksejtek elleni küzdelemben és az általános egészségi állapot javulását eredményezte.

7. Antioxidánsokban gazdag C-vitamin védi a szemet

Az American Optometric Association megjegyzi, hogy a C-vitamin csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát, és elősegítheti az életkorral összefüggő makuladegeneráció ( AMD ) előrehaladásának lassítását is . A korábbi kutatások kimutatták, hogy napi 500 mg napi adag kiegészítése a napi kiegészítés részeként lelassította a betegség progresszióját a mérsékelt AMD-ben szenvedők körében, valószínűleg antioxidáns tulajdonságai miatt.